Japán szigetek

Japán-szigetek


A japán szigetvilág ( 日本列島, nihon rettó), amelyen Japán, a „felkelő nap országa” fekszik, az eurázsiai kontinens keleti partja mentén fekszik, észak–déli irányban, a Csendes-óceán nyugati felén. A szigetvilág több mint 3000 szigetből áll, melyek közül a legnagyobbak (északról dél felé haladva):

Hokkaidó:

( 北海道, Hepburn-átírással Hokkaidō, jelentése: avagy Ezo a legészakibb és második legnagyobb japán sziget. Önálló régió Japánon belül, melyet egyetlen prefektúra alkot. Délen a Cugaru-szoros választja el a főszigettől, Honsútól, de a víz alatt a Szeikan-alagút összeköti Hokkaidót és Honsút. A legnagyobb város Szapporo, amely egyben a sziget székhelye is.
http://kingofwallpapers.com/hokkaido.html

Honsú:

( 本州, Hepburn-átírással Honshū vagy Honshu, jelentése a Fő Állam) egy sziget Japánban, az ország legnagyobb szigete. A terület a japán nép és Japán országának egyaránt legfőbb szigete.
Honsú

 Sikoku:

Sikoku ( 四国, Hepburn-átírással Shikoku, a.m. négy ország) Japán négy főbb szigete közül a legkisebb. Önálló földrajzi régió
.

 

 

 

 

Kjúsú:

Kjúsú ( 九州) Japán harmadik legnagyobb szigete, és a négy fősziget közül a délnyugati fekvésű.
A sziget hegyvidékes domborzatú, és itt található az ország legaktívabb tűzhányója, az Aszo-hegy. Számos más jel is utal a tektonikus tevékenységre, például a számos hévizes forrás. A legnevezetesebbek a keleti parti Beppu környékén, illetve a sziget középső részén, az Aszo-hegy környékén találhatók.
A sziget hét prefektúrára oszlik, amelyek Okinava prefektúrával együtt alkotják Kjúsú régiót.
https://utazas.com/japan-legaktivabb-tuzhanyoja-hatalmas-kitoresre-keszul/


 

Megjegyzések