Japán Főváros

Egy város, ahol szorosan összefonódik a múlt, a jelen és a jövő, ahol jól megférnek egymással az ősi tradíciók és a futurisztikus fejlesztések, ahol az ódon palotákat és pagodákat égbe szökő felhőkarcolók ölelik körbe, és ahol a világ legtermészetesebb módján szelfiznek a régi hagyományokat követő gésák. Ahol bármelyikünk ott lenne cseresznyefa virágzás idején, ősszel, amikor vörösbe, sárgába, narancsszínbe fordulnak a levelek, vagy télen, amikor hótakaró borítja a Rikugien kert formára nyírt puszpáng bokrait, kőlámpásait és hídjait.

Tokió a világ egyik legnagyobb városa, ahol mintegy 12 millió ember – az ország lakosságának mintegy 10%-a – él, de az agglomerációval együtt 33-36 milliós népességgel számolnak, így Tokió a világ legsűrűbben lakott urbanizált területe. A város egyébként Kantó régióban, és Japán legnagyobb szigetén, Honsún fekszik. Földrajzilag érdekes adalék, hogy Tokió területe közigazgatásilag az 1000 kilométerrel távolabb, a Csendes-óceánban található Ogaszavara-szigetekig (más néven Bonin-szigetek) terjed, melyek leghíresebb tagja Iwo Jima, ahol a második világháború alatt (1945. február-március) komoly csata zajlott. Az Ogaszavara-szigetek 2011 óta UNESCO természeti Világörökségi védelem alatt állnak.

Tokió éghajlatát négy évszak határozza meg, párás, meleg nyarakkal, júniusban négy hetes monszunnal, enyhe telekkel, és színpompás tavaszokkal és őszökkel. Augusztustól októberig elvétve tájfunok is előfordulhatnak, de nem pusztító erejűek. Utazásra a legkellemesebb (és minden bizonnyal legszebb) időszak a tavasz, amikor a japánok legendás fája, a cseresznyefa virágzik (sakura). A növényt misztikus vallási kultusz övezi, mely ugyanakkor a japánok identitásának elválaszthatatlan része is. Ezt a festői időszakot többnapos fesztivál is színesíti, a ’hanami’. A másik sokszínű időszak az ősz, melyet szintén egy karakteres növény jellemez, a vörösen izzó juharfa, a momiji. Talán ekkor a legszebbek az okker, a vörös, vagy a rőt barna színekbe öltöző híres japánkertek.

A város két különleges TV-toronnyal is büszkélkedik. Az Eiffel-torony mintájára épült, 333 méter magas Tokió torony egy rádió-, távközlési és kilátótorony, de üzletek, szórakozóhelyek, sőt még egy sintó szentély is található benne. A Siba parkban épült tornyot 1958. december 23-án adták át, azóta több mint 150 millió látogatót fogadott. Mivel azonban az utóbbi időben gombamód megszaporodtak körülötte az újabbnál újabb felhőkarcolók, így a Tokió torony már nem elég magas a digitális földi adások sugárzására, így újabb TV-toronyra lett szükség. A Szumida városrészben magasodó Tokyo Skytree-t 2012-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. 634 méteres magasságával ez a legmagasabb mesterséges alkotás Japánban, egyben a világ legmagasabb szabadon álló tornya (és második legmagasabb épülete) is.

Megjegyzések