Amateraszu Ómikami

Amateraszu Ómikami

Amateraszu Ómikami (天照大神/天照大御神), a „Mennymegvilágító Nagy Istenség” a sintó vallás főistene, a Napistennő, tőle származtatják a japán császári házat. A szigetvilág-teremtő istenpáros, Izanagi és Izanami gyermekeként leküldte unokáját, Ninigi no Mikotót a földre, hogy vonja uralma alá Japánt, és e célból neki adta a szent tükröt, a kardot és az ékköveket, a későbbi uralkodói jelvényeket. Ninigi ükunokája, Dzsimmu lett az első császár. Amateraszu Ómikami lelke azóta a sintó főhelyén, az iszei nagyszentélyben lakozik.

Izanagi és Izanami:

Izanagi és hitvese – aki egyben húga is – Izanami hozták létre a Japán szigeteket, és nemzettek számos sintó istenséget. A legenda szerint miután megszülettek, az Ama no ukihasi-n (a mennyek lebegő hídja) állva egy ékköves lándzsával megkeverték az óceánt. Mikor kihúzták a lándzsát a vízből, a lecsöpögő víz megszilárdult, és kialakult az első szárazföld, Onogoro sziget. Izanagi és Izanami leszálltak a szigetre, és egybekeltek. Az első gyermekük (Ebiszu, más néven Hiruko) torznak született. Az istenek azzal indokolták ezt, hogy Izanami előbb szólalt meg a férjénél az esküvői szertartáson.
Emiatt a pár elvégezte még egyszer a ceremóniát, ezúttal helyesen. Izanami nemsokára nyolc gyermeknek adott életet, ők lettek a Japán szigetek. Izanagi és Izanami, ezután sok istent és istennőt teremtett, hogy képviselje a hegyeket, völgyeket, vízesése
ket, szeleket és Japán egyéb természeti képződményeit. De Izanami a tűzisten (Kagucucsi) világra hozása közben megégett. Haldoklása alatt folytatta az istenek és istennők teremtését. Izanagi gyászában kivégezte a tűzistent, valamint könnyeiből még több istenség jött létre.

 



Megjegyzések